−Πίνακας Περιεχομένων
Ραντάρ υπεδάφους
Το ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR) ή γεωραντάρ είναι μια γεωφυσική μέθοδος που χρησιμοποιεί παλμούς ραντάρ για την απεικόνιση του υπεδάφους. Είναι μια μη παρεμβατική μέθοδος αποτύπωσης της υπόγειας επιφάνειας για τη διερεύνηση υπόγειων βοηθητικών εγκαταστάσεων όπως σκυρόδεμα, άσφαλτος, μέταλλα, σωλήνες, καλώδια ή τοιχοποιία[1]. Αυτή η μη καταστροφική μέθοδος χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της ζώνης μικροκυμάτων (συχνότητες UHF / VHF) του ραδιοφάσματος και ανιχνεύει τα ανακλώμενα σήματα από δομές κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Το GPR μπορεί να έχει εφαρμογές σε ποικιλία μέσων, όπως πέτρες, έδαφος, πάγος, γλυκό νερό, πεζοδρόμια και κατασκευές. Στις κατάλληλες συνθήκες, οι επαγγελματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το GPR για να ανιχνεύσουν υπόγεια αντικείμενα, αλλαγές στις ιδιότητες του υλικού, κενά και ρωγμές[2][3].
Τεχνολογία
Το GPR χρησιμοποιεί ραδιοκύματα υψηλής συχνότητας (συνήθως πολωμένα), συνήθως στην περιοχή 10 MHz στα 2,6 GHz. Ο πομπός GPR και μια κεραία εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια στο έδαφος. Όταν η ενέργεια συναντά θαμμένο αντικείμενο ή ένα όριο μεταξύ υλικών που έχουν διαφορετική διαπερατότητα, μπορεί να ανακλαστεί ή να διαθλαστεί και να επιστρέψει στην επιφάνεια. Στη συνέχεια η κεραία λήψης μπορεί να καταγράψει τις διακυμάνσεις στο σήμα επιστροφής. Οι αρχές που εμπλέκονται είναι παρόμοιες με εκείνες της σεισμολογίας, εκτός του ότι οι μέθοδοι GPR εφαρμόζουν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια αντί για ακουστική ενέργεια, και η ενέργεια μπορεί να ανακλάται σε όρια όπου αλλάζουν οι ηλεκτρικές ιδιότητες του υπεδάφους και όχι οι μηχανικές του ιδιότητες, όπως συμβαίνει με τη σεισμική ενέργεια.
Η ηλεκτρική αγωγιμότητα του εδάφους, η εκπεμπόμενη κεντρική συχνότητα και η ακτινοβολούμενη ισχύς μπορεί να περιορίσουν το πραγματικό εύρος βάθους της έρευνας GPR. Οι αυξήσεις στην ηλεκτρική αγωγιμότητα εξασθενούν το εισαγόμενο ηλεκτρομαγνητικό κύμα και έτσι το βάθος διείσδυσης μειώνεται. Λόγω των μηχανισμών εξασθένησης που εξαρτώνται από τη συχνότητα, οι υψηλότερες συχνότητες δεν διεισδύουν τόσο όσο οι χαμηλότερες συχνότητες. Ωστόσο, οι υψηλότερες συχνότητες ενδέχεται να παρέχουν βελτιωμένη ανάλυση. Επομένως, η συχνότητα λειτουργίας είναι πάντα μια αντιστάθμιση μεταξύ ανάλυσης και διείσδυσης. Το βέλτιστο βάθος διείσδυσης στο υπέδαφος επιτυγχάνεται σε πάγο, όπου το βάθος μπορεί να φτάσει αρκετές χιλιάδες μέτρα (έως την κλίνη-βράχο στη Γροιλανδία) σε χαμηλές συχνότητες GPR. Τα ξηρά αμμώδη εδάφη ή τα τεράστια ξηρά υλικά όπως ο γρανίτης, ο ασβεστόλιθος και το σκυρόδεμα τείνουν να είναι ανθεκτικά και μη αγώγιμα και το βάθος διείσδυσης μπορεί να είναι έως και 15 metres (49 ft) . Ωστόσο, σε υγρά ή αργιλούχα εδάφη και υλικά με υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητα, η διείσδυση μπορεί να είναι μόλις μερικά εκατοστά.
Οι κεραίες ραντάρ που διεισδύουν στο έδαφος έρχονται γενικά σε επαφή με το έδαφος για την ισχυρότερη ισχύ σήματος. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάνω από το έδαφος αερομεταφερόμενες κεραίες GPR. Το GPR διατρήσεων γεώτρησης έχει αναπτυχθεί στον τομέα της υδρογεωφυσικής ως πολύτιμο μέσο για την αξιολόγηση της παρουσίας και της ποσότητας του νερού εδάφους .
Ιστορία
Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για σύστημα σχεδιασμένο να χρησιμοποιεί ραντάρ συνεχών κυμάτων για τον εντοπισμό θαμμένων αντικειμένων υποβλήθηκε από τους Gotthelf Leimbach και Heinrich Löwy το 1910, έξι χρόνια μετά το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ίδιο το ραντάρ (πατέντα DE 237 944). Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για σύστημα που χρησιμοποιεί παλμούς ραντάρ, αντί για συνεχές κύμα, κατατέθηκε το 1926 από τον Δρ. Hülsenbeck (DE 489 434), οδηγώντας σε βελτιωμένη ανάλυση βάθους. Μετρήθηκε το βάθος ενός παγετώνα με χρήση ραντάρ υπεδάφους το 1929 από τον W. Stern[4].
Οι περαιτέρω εξελίξεις στον τομέα ήταν λιγοστές μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν οι στρατιωτικές εφαρμογές άρχισαν να καθοδηγούν την έρευνα. Ακολούθησαν εμπορικές εφαρμογές και ο πρώτος προσιτός οικονομικά εξοπλισμός πουλήθηκε το 1975[4]
Το 1972, η αποστολή Apollo 17 μετέφερε ραντάρ διείσδυσης εδάφους το επονομαζόμενο ALSE (Apollo Lunar Sounder Experiment) σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ήταν σε θέση να καταγράψει πληροφορίες βάθους έως και 1,3 χλμ και αποτύπωσε τα δεδομένα σε φιλμ, λόγω της έλλειψης κατάλληλης αποθήκευσης σε υπολογιστή εκείνη την εποχή[5][6].
Εφαρμογές
Το GPR έχει πολλές εφαρμογές σε διάφορους τομείς. Στις γεωεπιστήμες χρησιμοποιείται για τη μελέτη των πετρωμάτων, των εδαφών, των υπόγειων υδάτων και του πάγου. Έχει κάποια χρησιμότητα στην αναζήτηση ψηγμάτων χρυσού και αδάμαντα σε προσχωσιγενή ιζήματα, με την εύρεση φυσικών παγίδων σε θαμμένες κοίτες ρεμάτων που έχουν τη δυνατότητα να συσσωρεύουν βαρύτερα σωματίδια. [7]
Οι εφαρμογές μηχανικής περιλαμβάνουν μη καταστρεπτικές δοκιμές (NDT) κατασκευών και πεζοδρομίων, εντοπισμό θαμμένων κατασκευών και μελέτη εδαφών και πετρωμάτων. Στην περιβαλλοντική αποκατάσταση, το GPR χρησιμοποιείται για τον καθορισμό χώρων υγειονομικής ταφής, λμολυσματικών πλεγμάτων και άλλων τοποθεσιών αποκατάστασης, ενώ στην αρχαιολογία χρησιμοποιείται για τη χαρτογράφηση αρχαιολογικών χαρακτηριστικών και νεκροταφείων. Το GPR χρησιμοποιείται στην επιβολή του νόμου για τον εντοπισμό μυστικών τάφων και θαμμένων αποδεικτικών στοιχείων. Οι στρατιωτικές χρήσεις περιλαμβάνουν ανίχνευση ναρκών, πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και σηράγγων.
Τα ραντάρ γεωτρήσεων που χρησιμοποιούν GPR, χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση των δομών από μια γεώτρηση σε εφαρμογές υπόγειας εξόρυξης. Τα σύγχρονα συστήματα ραντάρ κατευθυντικής γεώτρησης είναι σε θέση να παράγουν τρισδιάστατες εικόνες από μετρήσεις σε μία μόνο γεώτρηση[8].
Στρατιωτική χρήση
Οι στρατιωτικές εφαρμογές των ραντάρ διείσδυσης εδάφους περιλαμβάνουν την ανίχνευση πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και την ανίχνευση σηράγγων. Σε στρατιωτικές εφαρμογές και άλλες κοινές εφαρμογές GPR, οι ειδικοί χρησιμοποιούν συχνά το GPR σε συνδυασμό με άλλες διαθέσιμες γεωφυσικές τεχνικές όπως η μέθοδος ηλεκτρικής αντίστασης και οι μέθοδοι ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής .
Τον Μάιο του 2020, ο αμερικανικός στρατός παρήγγειλε σύστημα ραντάρ υπεδάφους από την Chemring Sensors and Electronics Systems (CSES), για την ανίχνευση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IEDs) θαμμένων σε δρόμους[9].
Εφαρμογές στην αρχαιολογία
Η έρευνα με ραντάρ εδάφους είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στη γεωαρχαιολογία. Το GPR μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση και τη χαρτογράφηση υπόγειων αρχαιολογικών τεχνέργων, χαρακτηριστικών και προτύπων εγκατάστασης[10].
Φέτες βάθους GPR που δείχνουν μια κρύπτη σε ιστορικό νεκροταφείο. Οι κατόψεις υποδεικνύουν υπόγειες δομές σε διαφορετικά βάθη.
Τομή βάθους GPR (προφίλ) που δείχνει μια γραμμή δεδομένων από την έρευνα της ιστορικής κρύπτης που φαίνεται παραπάνω. Η θολωτή οροφή της κρύπτης φαίνεται μεταξύ 1 και 2,5 μέτρων κάτω από την επιφάνεια. Η έννοια του ραντάρ είναι γνωστή στους περισσότερους αρχαιολόγους. Με το ραντάρ υπεδάφους, το σήμα του ραντάρ –ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός- κατευθύνεται στο έδαφος. Τα υπόγεια αντικείμενα και η στρωματογραφία προκαλούν ανακλάσεις που λαμβάνονται από έναν δέκτη. Ο χρόνος διαδρομής του ανακλώμενου σήματος υποδεικνύει το βάθος. Τα δεδομένα μπορούν να απεικονιστούν ως τομές ή κατόψεις που απομονώνουν συγκεκριμένα βάθη ή ως τρισδιάστατα μοντέλα.
Το GPR μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο σε ευνοϊκές συνθήκες (τα ομοιόμορφα αμμώδη εδάφη είναι ιδανικά). Όπως και άλλες γεωφυσικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην αρχαιολογία, μπορεί να εντοπίσει τέχνεργα και να χαρτογραφήσει χαρακτηριστικά χωρίς κανέναν κίνδυνο να τα καταστρέψει. Μεταξύ των μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην αρχαιολογική γεωφυσική, είναι μοναδική τόσο στην ικανότητά του να ανιχνεύει ορισμένα μικρά αντικείμενα σε σχετικά μεγάλα βάθη, όσο και στην ικανότητά του να διακρίνει το βάθος των πηγών ανωμαλίας.
Το κύριο μειονέκτημα του GPR είναι ότι περιορίζεται σοβαρά από λιγότερο από ιδανικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα λεπτόκοκκα ιζήματα (άργιλοι και ιλύς) είναι συχνά προβληματικά, επειδή η υψηλή ηλεκτρική αγωγιμότητά τους προκαλεί απώλεια ισχύος σήματος. Τα βραχώδη ή ετερογενή ιζήματα διασκορπίζουν το σήμα GPR, αποδυναμώνοντας το χρήσιμο σήμα, ενώ αυξάνουν τον εξωτερικό θόρυβο.
Στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς το GPR με κεραία υψηλής συχνότητας χρησιμοποιείται επίσης για τη διερεύνηση ιστορικών τοιχοποιιών, την ανίχνευση ρωγμών και μοτίβων αποσύνθεσης κιόνων και αποκόλλησης τοιχογραφιών[11].
Ταφικές θέσεις Το γεωραντάρ χρησιμοποιείται, επίσης, από εγκληματολόγους, ιστορικούς και αρχαιολόγους για την αναζήτηση τοποθεσιών ταφής[12]. Στη δημοσίευσή του, Interpreting Ground-penetrating Radar for Archaeology, ο Lawrence Conyers, ο οποίος είναι «ένας από τους πρώτους αρχαιολόγους ειδικούς στο GPR» περιέγραψε τη διαδικασία. [13] Ο Conyers δημοσίευσε έρευνα χρησιμοποιώντας GPR στο Ελ Σαλβαδόρ το 1996, [14] στην περίοδο Chaco στην περιοχή Four Corners στη νότια Αριζόνα το 1997, [15] [16] και σε μια μεσαιωνική τοποθεσία στην Ιρλανδία το 2018[17]. Τον Ιούνιο του 2021, η τεχνολογία GPR χρησιμοποιήθηκε από το Cowessess First Nation στο Σασκάτσουαν για τον εντοπισμό 751 ταφών στην τοποθεσία Marieval Indian Residential School, η οποία λειτουργούσε για έναν αιώνα, έως ότου έκλεισε το 1996[18].
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία GPR που ενσωματώνονται με διάφορες πλατφόρμες μοντελοποίησης λογισμικού 3D, δημιουργούν τρισδιάστατες ανακατασκευές των υπόγειων «σχημάτων και των χωρικών τους σχέσεων». Μέχρι το 2021, αυτό «αναδεικνύεται ως το νέο πρότυπο» στην τεχνολογία ραντάρ υπεδάφους[19].
Σημειώσεις παραπομπές
- «How Ground Penetrating Radar Works». Tech27.
- Srivastav, A.; Nguyen, P.; McConnell, M.; Loparo, K. N.; Mandal, S. (October 2020). «A Highly Digital Multiantenna Ground-Penetrating Radar System». IEEE Transactions on Instrumentation and Measurement 69: 7422–7436. doi:10.1109/TIM.2020.2984415.
- Daniels DJ (2004). Ground Penetrating Radar (2nd έκδοση). Knoval (Institution of Engineering and Technology). σελίδες 1–4. ISBN 978-0-86341-360-5.
- «History of Ground Penetrating Radar Technology». Ingenieurbüro obonic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2016.
- “The Apollo Lunar Sounder Radar System” - Proceedings of the IEEE, June 1974
- «Lunar Sounder Experiment». Lunar and Planetary Institute (LPI). Apollo 17 Experiments. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2021.
- Wilson, M. G. C.; Henry, G.; Marshall, T. R. (2006). «A review of the alluvial diamond industry and the gravels of the North West Province, South Africa». South African Journal of Geology 109 (3): 301–314. doi:10.2113/gssajg.109.3.301. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 July 2013. Ανακτήθηκε στις 9 December 2012.
- Hofinghoff, Jan-Florian (2013). «Resistive Loaded Antenna for Ground Penetrating Radar Inside a Bottom Hole Assembly». IEEE Transactions on Antennas and Propagation 61 (12): 6201–6205. doi:10.1109/TAP.2013.2283604. Bibcode: 2013ITAP…61.6201H.
- «Army orders ground-penetrating radar system from CSES for detecting hidden IEDs in $200.2 million deal». Military & Aerospace Electronics. 13 Μαΐου 2020.
- Lowe, Kelsey M; Wallis, Lynley A.; Pardoe, Colin; Marwick, Benjamin; Clarkson, Christopher J; Manne, Tiina; Smith, M.A.; Fullagar, Richard (2014). «Ground-penetrating radar and burial practices in western Arnhem Land, Australia». Archaeology in Oceania 49 (3): 148–157. doi:10.1002/arco.5039.
- Masini, N; Persico, R; Rizzo, E (2010). «Some examples of GPR prospecting for monitoring of the monumental heritage». Journal of Geophysics and Engineering 7 (2): 190. doi:10.1088/1742-2132/7/2/S05. Bibcode: 2010JGE…..7..190M.
- Mazurkiewicz, Ewelina; Tadeusiewicz, Ryszard; Tomecka-Suchoń, Sylwia (October 20, 2016). «Application of Neural Network Enhanced Ground-Penetrating Radar to Localization of Burial Sites». Applied Artificial Intelligence 30 (9): 844–860. doi:10.1080/08839514.2016.1274250. ISSN 0883-9514. Ανακτήθηκε στις June 24, 2021.
- Conyers, Lawrence B. (1 Απριλίου 2014) [2013]. Interpreting Ground-penetrating Radar for Archaeology. σελ. 220. ISBN 9781611322170. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2021.
- Conyers, Lawrence (October 1, 1996). «Archaeological evidence for dating the Loma Caldera eruption, Ceren, El Salvador». Geoarchaeology 11 (5): 377–391. doi:10.1002/(SICI)1520-6548(199610)11:5<377::AID-GEA1>3.0.CO;2-5.
- Conyers, Lawrence B. (September 1, 2006). «Ground-Penetrating Radar Techniques to Discover and Map Historic Graves». Historical Archaeology 40 (3): 64–73. doi:10.1007/BF03376733. ISSN 2328-1103. Ανακτήθηκε στις June 24, 2021.
- Conyers, Lawrence B· Goodman, Dean (1997). Ground-penetrating radar: an introduction for archaeologists. Walnut Creek, CA: AltaMira Press. ISBN 978-0-7619-8927-1.
- Conyers, Lawrence B. (2018). «Medieval Site in Ireland». Ground-penetrating Radar and Magnetometry for Buried Landscape Analysis. SpringerBriefs in Geography. Cham: Springer International Publishing. σελίδες 75–90. ISBN 978-3-319-70890-4. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2021.
- «Saskatchewan First Nation discovers hundreds of unmarked graves at former residential school site». CTV News. June 23, 2021. Ανακτήθηκε στις June 24, 2021.
- Kelly, T. B.; Angel, M. N.; O’Connor, D. E.; Huff, C. C.; Morris, L.; Wach, G. D. (June 22, 2021). «A novel approach to 3D modelling ground-penetrating radar (GPR) data – a case study of a cemetery and applications for criminal investigation». Forensic Science International 325: 110882. doi:10.1016/j.forsciint.2021.110882. ISSN 0379-0738. PMID 34182205. Ανακτήθηκε στις June 24, 2021.
Περαιτέρω ανάγνωση
Γενική επισκόπηση των επιστημονικών εφαρμογών μπορεί να βρεθεί στα:
- Jol, H. M., επιμ. (2008). Ground Penetrating Radar Theory and Applications. Elsevier.
- Persico, Raffaele (2014). Introduction to ground penetrating radar: inverse scattering and data processing. John Wiley & Sons.
Γενική επισκόπηση των γεωφυσικών μεθόδων στην αρχαιολογία μπορεί να βρεθεί στις ακόλουθες μελέτες:
- Clark, Anthony J. (1996). Seeing Beneath the Soil. Prospecting Methods in Archaeology. London, United Kingdom: B.T. Batsford Ltd.
- Conyers, Lawrence B· Goodman, Dean (1997). Ground-penetrating radar: an introduction for archaeologists. Walnut Creek, CA: AltaMira Press. ISBN 978-0-7619-8927-1. OCLC 36817059.
- Gaffney, Chris· John Gater (2003). Revealing the Buried Past: Geophysics for Archaeologists. Stroud, United Kingdom: Tempus.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
- «GPR Electromagnetic Emissions Safety Information». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2018.
Καθιερωμένοι όροι: LCCN: sh85057460GND: 4318591-5 BNF: cb13602321w NKC: ph612512