Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


αρχαιοσεισμολογία

Αρχαιοσεισμολογία

Με τον όρο αρχαιοσεισμολογία εννοείται η μελέτη σεισμών του παρελθόντος από την ανάλυση αρχαιολογικών θέσεων. Τέτοιου είδους αναλύεις αποδίδουν συνήθως άγνωστες πληροφορίες για σεισμικά γεγονότα που δεν έχουν ιστορικά καταγραφεί. Τέτοιου είδους δεδομένα βοηθούν, επίσης, στην τεκμηρίωση σεισμικού κινδύνου σε περιοχές με μεγάλες περιόδους επαναφοράς εξαιρετικά καταστροφικών σεισμών[1]. Το 1991, σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σηματοδοτήθηκε η έναρξη της σύγχρονης έρευνας στον τομέα της αρχαιοσεισμολογίας, που περιγράφθηκε ως «μελέτη των αρχαίων σεισμών και των κοινωνικών, πολιτιστικών, ιστορικών και φυσικών επιδράσεών τους»[2].

Αρχαιολογικό αρχείο

Το αρχαιολογικό αρχείο φέρει τρεις διαφορετικές μαρτυρίες σεισμικής δραστηριότητας.

  • Τα αρχαιολογικά υπολείμματα εκτοπίζονται από ένα ενεργό ρήγμα[3].
  • Τα υπολείμματα και αντικείμενα που περιλαμβάνονται σε στρώματα καταστροφής και σχετίζονται με την υποχώρηση του εδάφους ή τη δόνησή του, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι σήμερα για τη χρονολόγηση των ζημιών του σεισμού. Επίσης, άλλα αρχαιολογικά στοιχεία, όπως επισκευές, η εγκατάλειψη ενός τόπου ή αρχιτεκτονικές αλλαγές, μπορούν να συμβάλλουν στον εντοπισμό των αρχαίων σεισμών[4].
  • Τα αρχαία κτίρια και άλλες ανθρωπογενείς δομές είναι δυνατόν να μελετηθούν για σημάδια της αρχαίας σεισμικής καταστροφής, που σχετίζονται συχνά με τη δόνηση του εδάφους[5].

Παραπομπές σημειώσεις


[1] Giner-Robles
[2] Sintubin 2012, 1–17.
[3] Altunel et al 2003, 137–151.
[4] Silva 2009, 3–121.
[5] Silva et al 2009, 93–121.

Βιβλιογραφία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

αρχαιοσεισμολογία.txt · Τελευταία τροποποίηση: 2022/09/25 23:55 από admin

Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, το περιεχόμενο σε αυτο το wiki διέπεται από την ακόλουθη άδεια: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
CC Attribution-Share Alike 4.0 International Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki