Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


ανοικτό_σύστημα

Ανοικτό σύστημα

Το ανοιχτό σύστημα είναι ένα σύστημα που έχει εξωτερικές αλληλεπιδράσεις. Τέτοιες αλληλεπιδράσεις μπορούν να λάβουν τη μορφή μεταφοράς πληροφοριών, ενέργειας ή υλικού μέσα ή έξω από τα όρια του συστήματος, ανάλογα με το εννοιολογικό πλαίσιο στο οποίο ορίζεται η έννοια. Ένα ανοιχτό σύστημα έρχεται σε αντίθεση με την έννοια ενός απομονωμένου συστήματος που δεν ανταλλάσσει ούτε ενέργεια, ύλη ούτε πληροφορίες με το περιβάλλον του. Το ανοιχτό σύστημα είναι επίσης γνωστό ως σύστημα ροής.

Η έννοια

Αναπαράσταση ανοικτού συστήματος

Η συστηματοποίηση της έννοιας του ανοιχτού συστήματος επιτρέπει τον συσχετισμό της θεωρίας του οργανισμού, τη θερμοδυναμική και την εξελικτική θεωρία[1]. Αυτή η έννοια επεκτάθηκε με την εμφάνιση της θεωρίας της πληροφορίας και στη συνέχεια της θεωρίας συστημάτων. Σήμερα η έννοια έχει τις εφαρμογές της στις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες.

Στις φυσικές επιστήμες ένα ανοιχτό σύστημα είναι εκείνο του οποίου τα σύνορα είναι διαπερατά τόσο από ενέργεια όσο και από μάζα. Αντίθετα, ένα κλειστό σύστημα είναι διαπερατό από την ενέργεια, αλλά όχι από την ύλη.

Το ανοικτό σύστημα στις κοινωνικές επιστήμες

Στις κοινωνικές επιστήμες ένα ανοιχτό σύστημα είναι μια διαδικασία που ανταλλάσσει υλικό, ενέργεια, ανθρώπους, κεφάλαιο και πληροφορίες με το περιβάλλον του. Ο Κώστας Αξελός υποστήριξε πως η θεώρηση του «παγκόσμιου σύστηματος» ως εγγενώς ανοιχτού (αν και ενοποιημένου) είναι δυνατόν να επιλύσει αρκετά από τα προβλήματα των εξειδίκευσης κοινωνικών επιστημών. Σε μια ενοποιημενη εικόνα ο κόσμος δεν είναι μόνο κοινωνιολογικός, πολιτικός, ιστορικός ή ψυχολογικός[2].

Παραπομπές σημειώσεις


[1] Luhmann 1995, 6-7.
[2] Axelos 1984, 28

Βιβλιογραφία

ανοικτό_σύστημα.txt · Τελευταία τροποποίηση: 2022/10/20 13:21 από admin

Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, το περιεχόμενο σε αυτο το wiki διέπεται από την ακόλουθη άδεια: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
CC Attribution-Share Alike 4.0 International Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki