Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


μεταανασκαφική_ανάλυση

Σύγκριση εκδόσεων

Εδώ βλέπετε τις διαφορές μεταξύ της επιλεγμένης έκδοσης και της τρέχουσας έκδοσης της σελίδας.

Σύνδεσμος σε αυτή την προβολή διαφορών.

Προηγούμενος έλεγχος και από τις δύο πλευρέςΠροηγούμενη αναθεώρηση
Επόμενη αναθεώρηση
Προηγούμενη αναθεώρηση
Τελευταία αναθεώρησηΕπόμενος έλεγχος και από τις δύο πλευρές
μεταανασκαφική_ανάλυση [2022/11/04 16:13] – [Βιβλιογραφία] ms_1μεταανασκαφική_ανάλυση [2022/11/04 16:26] – [Οργανικά κατάλοιπα] ms_1
Γραμμή 12: Γραμμή 12:
 Η κεραμεική επιβιώνει σε όλα σχεδόν τα περιβάλλοντα. Παρέχει στοιχεία χρονολόγησης και χρησιμοποιείται επίσης για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την ανταλλαγή, την οικονομία και την κοινωνική δυναμική. Το [[χρωματικό σύστημα Μάνσελ]] χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση των χρωμάτων των [[όστρακο|οστράκων]], ενώ εξετάζονται άλλες πτυχές όπως το μέγεθος των κόκκων και η σκληρότητα, με τη χρήση διαγραμμάτων. Από την κεραμεική αντλούνται τόσο πληροφορίες για τη διαδικασία κατασκευής διαφορετικών εργαστηρίων, όσο και χωρικές πληροφορίες για την ευρύτερη γεωγραφική κατανομή εργαστηρίων. Λιθολογικές μελέτες των χαρακτηριστικών των πετρωμάτων, που χρησιμοποιούνται συχνά για την υάλωση, αποδίδουν πληροφορίες για ιδιαίτερους κατακευαστές ή γεωγραφικές περιοχές, όπως επίσης και ποσοτικές πληροφορίες για τον αριθμό ή το βάρος των οστράκων, ανάλογα με τη μέθοδο ποσοτικής ανάλυσης της κεραμεικής που ακολουθείται για μια ιδιαίτερη [[αρχαιολογική θέση]]((Grant //et al// 2005, 67.)). Ωστόσο, το «αποτύπωμα» των πηγών του πηλού είναι πολύ πιο δύσκολο να ανιχνευθεί σε ορισμένους τύπους τεχνέργων. Η πειραματική αναπυροδότηση και η εθνολογία μπορούν επίσης να δώσουν ενδείξεις για το χρώμα και τη σκληρότητα υφασμάτων, τα οποία συνεισφέρουν στην κατανόηση τεχνικών κατασκευής. Η κεραμεική επιβιώνει σε όλα σχεδόν τα περιβάλλοντα. Παρέχει στοιχεία χρονολόγησης και χρησιμοποιείται επίσης για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την ανταλλαγή, την οικονομία και την κοινωνική δυναμική. Το [[χρωματικό σύστημα Μάνσελ]] χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση των χρωμάτων των [[όστρακο|οστράκων]], ενώ εξετάζονται άλλες πτυχές όπως το μέγεθος των κόκκων και η σκληρότητα, με τη χρήση διαγραμμάτων. Από την κεραμεική αντλούνται τόσο πληροφορίες για τη διαδικασία κατασκευής διαφορετικών εργαστηρίων, όσο και χωρικές πληροφορίες για την ευρύτερη γεωγραφική κατανομή εργαστηρίων. Λιθολογικές μελέτες των χαρακτηριστικών των πετρωμάτων, που χρησιμοποιούνται συχνά για την υάλωση, αποδίδουν πληροφορίες για ιδιαίτερους κατακευαστές ή γεωγραφικές περιοχές, όπως επίσης και ποσοτικές πληροφορίες για τον αριθμό ή το βάρος των οστράκων, ανάλογα με τη μέθοδο ποσοτικής ανάλυσης της κεραμεικής που ακολουθείται για μια ιδιαίτερη [[αρχαιολογική θέση]]((Grant //et al// 2005, 67.)). Ωστόσο, το «αποτύπωμα» των πηγών του πηλού είναι πολύ πιο δύσκολο να ανιχνευθεί σε ορισμένους τύπους τεχνέργων. Η πειραματική αναπυροδότηση και η εθνολογία μπορούν επίσης να δώσουν ενδείξεις για το χρώμα και τη σκληρότητα υφασμάτων, τα οποία συνεισφέρουν στην κατανόηση τεχνικών κατασκευής.
  
-Υπάρχει συζήτηση σχετικά με το εάν ο αριθμός ή το βάρος των αντικειμένων είναι πιο χρήσιμο κατά την ποσοτικοποίηση της χρήσης αγγείων σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία((Grant //et al//. 2005, 67.)). Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται χρήση ποσοτικών μεθόδων, που χρησιμοποιούνται στην [παλυνολογική ανάλυση]]. Αντί για μετρήσεις του ελάχιστου αριθμού ατόμων, στην κεραμεική ανάλυση (συμπερίληψη οστράκων και ακέραιων αγγείων) γίνονται μετρήσεις του ελάχιστου αριθμού αγγείων (ακέραια αγγεία και αντιπροσωπευτικά τμήματα κεραμεικής που δείχνουν προς την κατεύθυνση συγκεκριμένου αγγείου). Ο συγκεκριμένος τύπος ανάλυσης χρησιμοποιεί τον αριθμό των αντιπροσωπευτικών τμημάτων κεραμεικής ως υποκατάστατο του αριθμού ακέραιων αγγείων σε μια ομάδα. Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ενίοτε προβληματική, παρέχει καλό μέτρο αναλογίας και κατανομής τεχνέργων σε μια δεδομένη αρχαιολογική θέση((Balme and Paterson 2006, 380.)).+Υπάρχει συζήτηση σχετικά με το εάν ο αριθμός ή το βάρος των αντικειμένων είναι πιο χρήσιμο κατά την ποσοτικοποίηση της χρήσης αγγείων σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία((Grant //et al//. 2005, 67.)). Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται χρήση ποσοτικών μεθόδων, που χρησιμοποιούνται στην [[παλυνολογική ανάλυση]]. Αντί για μετρήσεις του ελάχιστου αριθμού ατόμων, στην κεραμεική ανάλυση (συμπερίληψη οστράκων και ακέραιων αγγείων) γίνονται μετρήσεις του ελάχιστου αριθμού αγγείων (ακέραια αγγεία και αντιπροσωπευτικά τμήματα κεραμεικής που δείχνουν προς την κατεύθυνση συγκεκριμένου αγγείου). Ο συγκεκριμένος τύπος ανάλυσης χρησιμοποιεί τον αριθμό των αντιπροσωπευτικών τμημάτων κεραμεικής ως υποκατάστατο του αριθμού ακέραιων αγγείων σε μια ομάδα. Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ενίοτε προβληματική, παρέχει καλό μέτρο αναλογίας και κατανομής τεχνέργων σε μια δεδομένη αρχαιολογική θέση((Balme and Paterson 2006, 380.)).
  
 ====Ανάλυση λίθινων εργαλείων==== ====Ανάλυση λίθινων εργαλείων====
Γραμμή 35: Γραμμή 35:
 Τα σκελετικά κατάλοιπα αποδίδουν πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία του υποκειμένου κατά τον θάνατό του και το ανάστημά του. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες για την ανάλυση αυτών των παραγόντων, όταν ασχολούμαστε με ενήλικα και ανήλικα υποκείμενα((Lundy 1998, 423-427.)). Τα σκελετικά κατάλοιπα αποδίδουν πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία του υποκειμένου κατά τον θάνατό του και το ανάστημά του. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες για την ανάλυση αυτών των παραγόντων, όταν ασχολούμαστε με ενήλικα και ανήλικα υποκείμενα((Lundy 1998, 423-427.)).
  
-Όσον αφορά στον προσδιορισμό του φύλου, το φύλο των υποενηλίκων, μπορεί να μετρηθεί συγκρίνοντας το στάδιο της ασβεστοποίησης στα δόντια με την ωρίμανση του μετακρανιακού σκελετού. Οι μετακράνιοι σκελετοί ωριμάζουν πιο αργά στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια, ενώ ο ρυθμός ασβεστοποίησης στα δόντια είναι περίπου ο ίδιος και για τα δύο φύλα. Εάν η οδοντική και μετακρανιακή ανάπτυξη είναι παρόμοια, ο σκελετός είναι πιθανότατα αρσενικό, αλλά εάν δεν είναι, το άτομο είναι πιθανόν θηλυκό((Ubelaker 2008, 52.)). Στους ενήλικες, το φύλο καθορίζεται από την εξέταση της λεκάνης, της ισχιακής εγκοπής, της ωοθυλακικής περιοχής, της κοτύλης, των οστών, των μακρών οστών και του κρανίου ((Ubelaker 2008, 53.)).+Όσον αφορά στον προσδιορισμό του φύλου, το φύλο των υποενηλίκων, μπορεί να μετρηθεί συγκρίνοντας το στάδιο της ασβεστοποίησης στα δόντια με την ωρίμανση του μετακρανιακού σκελετού. Οι μετακράνιοι σκελετοί ωριμάζουν πιο αργά στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια, ενώ ο ρυθμός ασβεστοποίησης στα δόντια είναι περίπου ο ίδιος και για τα δύο φύλα. Εάν η οδοντική και μετακρανιακή ανάπτυξη είναι παρόμοια, ο σκελετός είναι πιθανότατα αρσενικό, αλλά εάν δεν είναι, το άτομο είναι πιθανόν θηλυκό((Ubelaker 2008, 52.)). Στους ενήλικες, το φύλο καθορίζεται από την εξέταση της λεκάνης, της ισχιακής εγκοπής, της ωοθυλακικής περιοχής, της κοτύλης, των οστών, των μακρών οστών και του κρανίου((Ubelaker 2008, 53.)).
  
 Η εκτίμηση της ηλικίας θανάτου των ενηλίκων συνεπάγεται την παρατήρηση των μορφολογικών χαρακτηριστικών των σκελετικών καταλοίπων και τη σύγκριση των πληροφοριών με καταγραμμένες αλλαγές για πρόσφατους πληθυσμούς γνωστής ηλικίας((Ubelaker 2008, 60.)). Για τους ανηλίκους καταγράφεται η οδοντική ανάπτυξη, το μήκος των μακρών οστών και η σύγκλιση των επιφύσεων για την εκτίμηση της ηλικίας. Όσον αφορά στους ενήλικες, η ηλικία μετράται με μακροσκοπικές και μικροσκοπικές μεθόδους. Οι μακροσκοπικές μέθοδοι δεν περιλαμβάνουν καταστροφή του δείγματος, ενώ οι μικροσκοπικές μέθοδοι, απαιτούν περισσότερο χρόνο και απαιτούν εξοπλισμό, σχετική καταστροφή του σκελετικού υλικού και εξειδικευμένες γνώσεις. Παρά τα μειονεκτήματα, οι μικροσκοπικές μέθοδοι δίνουν ακριβέστερα αποτελέσματα((Ubelaker 2008, 63.)). Η εκτίμηση της ηλικίας θανάτου των ενηλίκων συνεπάγεται την παρατήρηση των μορφολογικών χαρακτηριστικών των σκελετικών καταλοίπων και τη σύγκριση των πληροφοριών με καταγραμμένες αλλαγές για πρόσφατους πληθυσμούς γνωστής ηλικίας((Ubelaker 2008, 60.)). Για τους ανηλίκους καταγράφεται η οδοντική ανάπτυξη, το μήκος των μακρών οστών και η σύγκλιση των επιφύσεων για την εκτίμηση της ηλικίας. Όσον αφορά στους ενήλικες, η ηλικία μετράται με μακροσκοπικές και μικροσκοπικές μεθόδους. Οι μακροσκοπικές μέθοδοι δεν περιλαμβάνουν καταστροφή του δείγματος, ενώ οι μικροσκοπικές μέθοδοι, απαιτούν περισσότερο χρόνο και απαιτούν εξοπλισμό, σχετική καταστροφή του σκελετικού υλικού και εξειδικευμένες γνώσεις. Παρά τα μειονεκτήματα, οι μικροσκοπικές μέθοδοι δίνουν ακριβέστερα αποτελέσματα((Ubelaker 2008, 63.)).
Γραμμή 105: Γραμμή 105:
   * Pollard, M.A. 1999, Geoarchaeology: An Introduction, Geological Society London Special Publications, 165, 7-14. doi: https://doi.org/10.1144/GSL.SP.1999.165.01.14.   * Pollard, M.A. 1999, Geoarchaeology: An Introduction, Geological Society London Special Publications, 165, 7-14. doi: https://doi.org/10.1144/GSL.SP.1999.165.01.14.
   * Rice, P.C. 1990. Introductory Archaeology: The Inexpensive Laboratory. //Anthropology & Education Quarterly// 21(2): 167–172. doi: https://doi.org/10.1525/aeq.1990.21.2.04x0258x.   * Rice, P.C. 1990. Introductory Archaeology: The Inexpensive Laboratory. //Anthropology & Education Quarterly// 21(2): 167–172. doi: https://doi.org/10.1525/aeq.1990.21.2.04x0258x.
-  * Renfrew, C. 1976, "Introduction", in Geoarchaeology: Earth Science and the Past, edited by Davidson, D.A., Shackley, M.L., (1-12), London: Duckworth+  * Renfrew, C. 1976, "Introduction", in //Geoarchaeology: Earth Science and the Past//, edited by Davidson, D.A., Shackley, M.L., (1-12), London: Duckworth. [[https://www.worldcat.org/title/1149199779|OCLC Number: 904187029]].
   * Renfrew, C., Bahn, B. 2001. //Αρχαιολογία: Θεωρίες, μεθοδολογία και πρακτικές εφαρμογές//, Αθήνα: Ινστιτούτο του Βιβλίου-Α. Καρδαμίτσα. [[https://www.kardamitsa.gr/product/137/arxaiologia-thewries-methodologia-kai-praktikes-efarmoges.html|ISBN: 978-960-354-329-9]].   * Renfrew, C., Bahn, B. 2001. //Αρχαιολογία: Θεωρίες, μεθοδολογία και πρακτικές εφαρμογές//, Αθήνα: Ινστιτούτο του Βιβλίου-Α. Καρδαμίτσα. [[https://www.kardamitsa.gr/product/137/arxaiologia-thewries-methodologia-kai-praktikes-efarmoges.html|ISBN: 978-960-354-329-9]].
-  * Sutton, M.Q., Yohe II, R.M. 2008. //Archaeology: the science of the human past//, Boston: Pearson/Allyn and Bacon Publishers. +  * Sutton, M.Q., Yohe II, R.M. 2008. //Archaeology: the science of the human past//, Boston: Pearson/Allyn and Bacon Publishers. [[https://www.worldcat.org/title/1196822845|ISBN: 9781003110521]]
-  * Ubelaker, D.H. 2008. //Human Skeletal Remains: Excavation, Analysis, Interpretation//. Transaction Pub. +  * Ubelaker, D.H. 2008. //Human Skeletal Remains: Excavation, Analysis, Interpretation//. Transaction Pub. [[https://www.worldcat.org/title/1149407655|OCLC Number: 647022955]]
-  * Weiner, S. 2010. //Microarchaeology: Beyond the Visible Archaeological Record//. Cambridge University Press.+  * Weiner, S. 2010. //Microarchaeology: Beyond the Visible Archaeological Record//Cambridge: Cambridge University Press. [[https://www.worldcat.org/title/642205856|ISBN: 9780521880039]].
  
 {{tag>Αρχαιολογία Μέθοδοι}} {{tag>Αρχαιολογία Μέθοδοι}}
μεταανασκαφική_ανάλυση.txt · Τελευταία τροποποίηση: 2022/11/04 16:29 από ms_1

Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, το περιεχόμενο σε αυτο το wiki διέπεται από την ακόλουθη άδεια: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
CC Attribution-Share Alike 4.0 International Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki