Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


γεωλογικός_χρόνος

Σύγκριση εκδόσεων

Εδώ βλέπετε τις διαφορές μεταξύ της επιλεγμένης έκδοσης και της τρέχουσας έκδοσης της σελίδας.

Σύνδεσμος σε αυτή την προβολή διαφορών.

Προηγούμενος έλεγχος και από τις δύο πλευρέςΠροηγούμενη αναθεώρηση
Επόμενη αναθεώρηση
Προηγούμενη αναθεώρηση
γεωλογικός_χρόνος [2022/10/05 09:28] – [Βιβλιογραφία] adminγεωλογικός_χρόνος [2022/10/05 09:46] (τρέχουσα) – [Εξωτερικοί σύνδεσμοι] admin
Γραμμή 3: Γραμμή 3:
  
 ====Ορολογία==== ====Ορολογία====
-{{ γεωλογικός_χρόνος.png|Γεωλογικός χρόνος}} +[{{ γεωλογικός_χρόνος.png|Γεωλογικός χρόνος}}] 
-Η μεγαλύτερη μονάδα του γεωλογικού χρόνου είναι ο Μεγααιώνας ο οποίος διαιρείται διαδοχικά σε Αιώνες, Περιόδους και Εποχές. Οι παλαιοντολόγοι με τη σειρά τους έχουν καθορίσει ένα σύστημα φάσεων για την πανίδα. Αρκετά από τα ονόματα αυτών των φάσεων χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση της γεωλογικής ονοματοδοσίας, αν και οι φάσεις πανίδας είναι περισσότερες από τις γεωλογικές χρονικές μονάδες.+Η μεγαλύτερη μονάδα του γεωλογικού χρόνου είναι ο Μεγααιώνας ο οποίος διαιρείται διαδοχικά σε Αιώνες, Περιόδους και Εποχές((Cohen //et al.// 2015)). Οι παλαιοντολόγοι με τη σειρά τους έχουν καθορίσει ένα σύστημα φάσεων για την πανίδα. Αρκετά από τα ονόματα αυτών των φάσεων χρησιμοποιήθηκαν για τη διαμόρφωση της γεωλογικής ονοματοδοσίας, αν και οι φάσεις πανίδας είναι περισσότερες από τις γεωλογικές χρονικές μονάδες.
  
 Οι γεωλόγοι σήμερα χρησιμοποιούν τους όρους Ανώτερη/Ύστερη, Κατώτερη/Πρώιμη και Μέση ως υποδιαιρέσεις των περιόδων και άλλων γεωλογικών χρονολογικών μονάδων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σημείο αιχμής του έργου της Διεθνούς Επιτροπής Στρωματογραφίας, έτσι ώστε να ενοποιηθούν οι αντικρουόμενες ορολογίες που ορίστηκαν σε εθνικό επίπεδο και να καθοριστούν παγκόσμιες σταθερές. Οι γεωλόγοι σήμερα χρησιμοποιούν τους όρους Ανώτερη/Ύστερη, Κατώτερη/Πρώιμη και Μέση ως υποδιαιρέσεις των περιόδων και άλλων γεωλογικών χρονολογικών μονάδων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σημείο αιχμής του έργου της Διεθνούς Επιτροπής Στρωματογραφίας, έτσι ώστε να ενοποιηθούν οι αντικρουόμενες ορολογίες που ορίστηκαν σε εθνικό επίπεδο και να καθοριστούν παγκόσμιες σταθερές.
  
 ====Ιστορία της χρονολογικής κλίμακας==== ====Ιστορία της χρονολογικής κλίμακας====
-Όταν ο Γουΐλιαμ Σμιθ και ο Τσαρλς Λάιελ αναγνώρισαν ότι τα στρώματα άντιπροσώπευαν διαδοχικές χρονολογικές περιόδους, δεν υπήρχε τρόπος να καθορίσουν τι είδους χρονολογική κλίμακα αντιπροσώπευαν αυτά τα στρώματα. Οι Δημιουργιστές πρότειναν χρονολογίες μερικών χιλιάδων χρόνων μόνον, ενώ οι Εξελικτικιστές πρότειναν σαφώς μεγαλύτερες. Επί εκατό περίπου χρόνια η ηλικία της Γης και τα γεωλογικά στρώματα υπήρξαν αντικείμενο αξιοσημείωτης διαμάχης, έως ότου η τεχνολογική εξέλιξη στον 20ο αιώνα επέτρεψε τη χρήση της ραδιοχρονολόγησης και παρείχε σχετικά ακριβέστερες χρονολογήσεις του γεωλογικού χρονικού ορίζοντα. Το 1977 η Παγκόσμια Επιτροπή Στρωματογραφίας (νυν Διεθνής) ξεκίνησε μια προσπάθεια παγκόσμιου καθορισμού των γεωλογικών περιόδων και των φάσεων ανάπτυξης της πανίδας((Gradstein //et al.// 2004)).+Όταν ο Γουΐλιαμ Σμιθ και ο Τσαρλς Λάιελ αναγνώρισαν ότι τα στρώματα αντιπροσώπευαν διαδοχικές χρονολογικές περιόδους, δεν υπήρχε τρόπος να καθορίσουν τι είδους χρονολογική κλίμακα αντιπροσώπευαν αυτά τα στρώματα. Οι Δημιουργιστές πρότειναν χρονολογίες μερικών χιλιάδων χρόνων μόνον, ενώ οι Εξελικτικιστές πρότειναν σαφώς μεγαλύτερες. Επί εκατό περίπου χρόνια η ηλικία της Γης και τα γεωλογικά στρώματα υπήρξαν αντικείμενο αξιοσημείωτης διαμάχης, έως ότου η τεχνολογική εξέλιξη στον 20ό αιώνα οδήγησε στη χρήση της ραδιοχρονολόγησης και παρείχε σχετικά ακριβέστερες χρονολογήσεις του γεωλογικού χρονικού ορίζοντα. Το 1977 η Παγκόσμια Επιτροπή Στρωματογραφίας (νυν Διεθνής) ξεκίνησε μια προσπάθεια παγκόσμιου καθορισμού των γεωλογικών περιόδων και των φάσεων ανάπτυξης της πανίδας((Gradstein //et al.// 2004)). 
 + 
 +====Γεωλογική χρονολογική κλίμακα====
  
 [{{geo-time-scale-fy17.jpg?600|Γεωλογική Χρονολογική Κλίμακα}}] [{{geo-time-scale-fy17.jpg?600|Γεωλογική Χρονολογική Κλίμακα}}]
Γραμμή 27: Γραμμή 29:
  
 ====Βιβλιογραφία==== ====Βιβλιογραφία====
-Gradstein, F.M., Ogg, J.G., Smith, A.G. 2004. //A Geologic Time Scale 2004//. Cambridge, UK: Cambridge University Press. [[https://www.worldcat.org/search?qt=wikipedia&q=isbn%3A9780521781428|ISBN 978-0-521-78142-8]]. +  * Cohen, K.M., Finney, S., Gibbard, P.L. 2015. //[[https://stratigraphy.org/ICSchart/ChronostratChart2015-01.pdf|International Chronostratigraphic Chart]]//, (PDF), International Commission on Stratigraphy. 
 +  * Gradstein, F.M., Ogg, J.G., Smith, A.G. 2004. //A Geologic Time Scale 2004//. Cambridge, UK: Cambridge University Press. [[https://www.worldcat.org/search?qt=wikipedia&q=isbn%3A9780521781428|ISBN 978-0-521-78142-8]]. 
 +  
 ====Εξωτερικοί σύνδεσμοι==== ====Εξωτερικοί σύνδεσμοι====
   * [[https://stratigraphy.org|Διεθνής Επιτροπή Στρωματογραφίας]]   * [[https://stratigraphy.org|Διεθνής Επιτροπή Στρωματογραφίας]]
 +  * [[https://www.rocksandminerals.com/geotime/geotime.htm|Χάρτης περιόδων του γεωλογικού χρόνου σε σύγκριση με το απολιθωματικό αρχείο]].
  
  
 {{tag>Χρονολόγηση}} {{tag>Χρονολόγηση}}
γεωλογικός_χρόνος.1664962126.txt.gz · Τελευταία τροποποίηση: 2022/10/05 09:28 από admin

Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, το περιεχόμενο σε αυτο το wiki διέπεται από την ακόλουθη άδεια: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
CC Attribution-Share Alike 4.0 International Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki