Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


χρωματικό_σύστημα_μάνσελ

Σύγκριση εκδόσεων

Εδώ βλέπετε τις διαφορές μεταξύ της επιλεγμένης έκδοσης και της τρέχουσας έκδοσης της σελίδας.

Σύνδεσμος σε αυτή την προβολή διαφορών.

Προηγούμενος έλεγχος και από τις δύο πλευρέςΠροηγούμενη αναθεώρηση
Επόμενη αναθεώρηση
Προηγούμενη αναθεώρηση
χρωματικό_σύστημα_μάνσελ [2022/10/10 02:16] – [Βιβλιογραφία] adminχρωματικό_σύστημα_μάνσελ [2022/10/11 02:48] (τρέχουσα) – [Καθορισμός χρώματος] admin
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 =====Χρωματικό σύστημα Μάνσελ===== =====Χρωματικό σύστημα Μάνσελ=====
-FIXME Στη χρωματομετρία, το **σύστημα χρωμάτων Μάνσελ** είναι χρωματικός χώρος που καθορίζει τα χρώματα με βάση τρεις ιδιότητές τους, την απόχρωση (βασικό χρώμα), τον κορεσμό του χρώματος και την τιμή της φωτεινότητας. Δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Άλμπερτ Μάνσελ την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα και υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) ως το επίσημο σύστημα χρωμάτων για την έρευνα του εδάφους κατά τη δεκαετία του 1930.+Στη χρωματομετρία, το **σύστημα χρωμάτων Μάνσελ** είναι χρωματικός χώρος που καθορίζει τα χρώματα με βάση τρεις ιδιότητές τους, την απόχρωση (βασικό χρώμα), τον κορεσμό του χρώματος και την τιμή της φωτεινότητας. Δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Άλμπερτ Μάνσελ την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα και υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) ως το επίσημο σύστημα χρωμάτων για την έρευνα του εδάφους κατά τη δεκαετία του 1930.
  
-Προηγούμενα συστήματα κατάταξης χρωμάτων τοποθετούσαν τα χρώματα σε ένα τρισδιάστατο συμπαγές χρώμα της μιας ή της άλλης μορφής, αλλά ο Μάνσελ ήταν ο πρώτος που διαχώρισε την απόχρωση, τη φωτεινότητα και τον κορεσμό σε αντιληπτικά ομοιόμορφες και ανεξάρτητες διαστάσεις και ήταν ο πρώτος που απεικόνισε τα χρώματα συστηματικά σε τρισδιάστατο χώρο((Το χρώμα της μπίρας μετράται σε Degrees Lovibond, μετρική κλίμακα βασισμένη στο σύστημα Μάνσελ)). Το σύστημα του Μάνσελ βασίζεται σε αυστηρές μετρήσεις της οπτικής απόκρισης των ανθρώπινων υποκειμένων στο χρώμα, τοποθετώντας το σε μια σταθερή πειραματική επιστημονική βάση. Λόγω αυτής της βάσης στην ανθρώπινη οπτική αντίληψη, το σύστημα Μάνσελ ξεπέρασε τα σύγχρονα χρωματικά του μοντέλα και παρόλο που αντικαταστάθηκε για ορισμένες χρήσεις από μοντέλα όπως το CIELAB ( L*a*b* ) και το CIECAM02, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα.+Προηγούμενα συστήματα κατάταξης χρωμάτων τοποθετούσαν τα χρώματα σε ένα τρισδιάστατο συμπαγές χρώμα της μίας ή της άλλης μορφής, αλλά ο Μάνσελ ήταν ο πρώτος που διαχώρισε την απόχρωση, τη φωτεινότητα και τον κορεσμό σε αντιληπτικά ομοιόμορφες και ανεξάρτητες διαστάσεις και ήταν ο πρώτος που απεικόνισε τα χρώματα συστηματικά σε τρισδιάστατο χώρο((Το χρώμα της μπίρας μετράται σε Degrees Lovibond, μετρική κλίμακα βασισμένη στο σύστημα Μάνσελ)). Το σύστημα του Μάνσελ βασίζεται σε αυστηρές μετρήσεις της οπτικής απόκρισης των ανθρώπινων υποκειμένων στο χρώμα, τοποθετώντας το σε μια σταθερή πειραματική επιστημονική βάση. Λόγω αυτής της βάσης στην ανθρώπινη οπτική αντίληψη, το σύστημα Μάνσελ ξεπέρασε τα σύγχρονα χρωματικά του μοντέλα και παρόλο που αντικαταστάθηκε για ορισμένες χρήσεις από μοντέλα όπως το CIELAB ( L*a*b* ) και το CIECAM02, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα.
  
 ====Εξήγηση==== ====Εξήγηση====
Γραμμή 34: Γραμμή 34:
 Καθώς τα βιβλία Munsell, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης του 1943, περιέχουν μόνο χρώματα για ορισμένα σημεία στο χώρο Μάνσελ, είναι σημαντικό να ορίσει κανείς ένα αυθαίρετο χρώμα στον χώρο Μάνσελ. Μια τέτοια παρεμβολή πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αντιστοίχιση σημασιών σε χρώματα εκτός βιβλίου, όπως το "2.8Y 6.95/2.3", ακολουθούμενη από αντιστροφή του μετασχηματισμού Munsell-σε-xyY. Το ASTM έχει ορίσει μια μέθοδο το 2008((Βλ. ASTM, Standard D 1535-08, 2008. “Standard Practice for Specifying Color by the Munsell System”.)), αλλά η εκδοχή Centore (2012) θεωρείται ότι λειτουργεί καλύτερα((Centore 2012, 455-464.)). Καθώς τα βιβλία Munsell, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης του 1943, περιέχουν μόνο χρώματα για ορισμένα σημεία στο χώρο Μάνσελ, είναι σημαντικό να ορίσει κανείς ένα αυθαίρετο χρώμα στον χώρο Μάνσελ. Μια τέτοια παρεμβολή πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την αντιστοίχιση σημασιών σε χρώματα εκτός βιβλίου, όπως το "2.8Y 6.95/2.3", ακολουθούμενη από αντιστροφή του μετασχηματισμού Munsell-σε-xyY. Το ASTM έχει ορίσει μια μέθοδο το 2008((Βλ. ASTM, Standard D 1535-08, 2008. “Standard Practice for Specifying Color by the Munsell System”.)), αλλά η εκδοχή Centore (2012) θεωρείται ότι λειτουργεί καλύτερα((Centore 2012, 455-464.)).
  
-Η ιδέα της χρήσης ενός τρισδιάστατου στερεού χρώματος για την αναπαράσταση όλων των χρωμάτων αναπτύχθηκε κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Προτάθηκαν πολλά διαφορετικά σχήματα για ένα τέτοιο στερεό, όπως, η διπλή τριγωνική πυραμίδα του Τομπάιας Μάγερ το 1758, η μονή τριγωνική πυραμίδα του Γιόχαν Χάινριχ Λάμπερτ το 1772, η σφαίρα του Φίλιπ Όττο Ρούνε (Philipp Otto Runge) το 1810, το ημισφαίριο του Μισέλ Εζέν Σεβρέλ 1839, ο κώνος του Χέρμαν φον Χέλμχολτς το 1860, ο κύβος με κλίση του William Benson το 1868 και ένας λοξός διπλός κώνος του August Kirschmann το 1895((Kuenhi 2002,  20–21)). Αυτά τα συστήματα έγιναν προοδευτικά πιο εξελιγμένα, με τον Kirschmann να αναγνωρίζει ακόμη και τη διαφορά στην αξία μεταξύ φωτεινών χρωμάτων διαφορετικών αποχρώσεων. Όλα όμως παρέμειναν είτε καθαρά θεωρητικά είτε αντιμετώπισαν πρακτικά προβλήματα στην προσαρμογή όλων των χρωμάτων. Επιπλέον, κανένα δεν βασίστηκε στην αυστηρή επιστημονική μέτρηση της ανθρώπινης όρασης. Πριν από τον Munsell, η σχέση μεταξύ απόχρωσης, τιμής και χρώματος δεν ήταν κατανοητή((Kuenhi 2002, 20–21)).+Η ιδέα της χρήσης ενός τρισδιάστατου στερεού χρώματος για την αναπαράσταση όλων των χρωμάτων αναπτύχθηκε κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Προτάθηκαν πολλά διαφορετικά σχήματα για ένα τέτοιο στερεό, όπως, η διπλή τριγωνική πυραμίδα του Τομπάιας Μάγερ το 1758, η μονή τριγωνική πυραμίδα του Γιόχαν Χάινριχ Λάμπερτ το 1772, η σφαίρα του Φίλιπ Όττο Ρούνε (Philipp Otto Runge) το 1810, το ημισφαίριο του Μισέλ Εζέν Σεβρέλ 1839, ο κώνος του Χέρμαν φον Χέλμχολτς το 1860, ο κύβος με κλίση του William Benson το 1868 και ένας λοξός διπλός κώνος του August Kirschmann το 1895((Kuenhi 2002,  20–21)). Αυτά τα συστήματα έγιναν προοδευτικά πιο εξελιγμένα, με τον Kirschmann να αναγνωρίζει ακόμη και τη διαφορά στην αξία μεταξύ φωτεινών χρωμάτων διαφορετικών αποχρώσεων. Όλα όμως παρέμειναν είτε καθαρά θεωρητικά, ή αντιμετώπισαν πρακτικά προβλήματα στην προσαρμογή όλων των χρωμάτων. Επιπλέον, κανένα δεν βασίστηκε στην αυστηρή επιστημονική μέτρηση της ανθρώπινης όρασης. Πριν από τον Munsell, η σχέση μεταξύ απόχρωσης, τιμής και χρώματος δεν ήταν κατανοητή((Kuenhi 2002, 20–21)).
  
 Η αρχική ενσωμάτωση του συστήματος (Άτλας του 1905) είχε κάποιες ελλείψεις ως φυσική αναπαράσταση του θεωρητικού συστήματος. Οι ελλείψεις βελτιώθηκαν σημαντικά στο Munsell Book of Color του 1929 και μέσω μιας εκτεταμένης σειράς πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν από την Optical Society of America στη δεκαετία του 1940 με αποτέλεσμα να ενσωματωθούν νέοι ορισμοί στο σύγχρονο Munsell Book of Color. Αν και έχουν επινοηθεί αρκετές αντικαταστάσεις για το σύστημα Μάνσελ, βασιζόμενες στις θεμελιώδεις ιδέες του Μάνσελ —συμπεριλαμβανομένης της Optical Society of America's Uniform Color Scales και της International Commission on Illumination ’s CIELAB ( L*a*b* ) και των έγχρωμων μοντέλων CIECAM02- το σύστημα Munsell εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως, μεταξύ άλλων, από το ANSI για τον ορισμό των χρωμάτων δέρματος και μαλλιών στην ιατροδικαστική παθολογία, το USGS για την αντιστοίχιση χρωμάτων εδάφους, στην προσθετική κατά την επιλογή αποχρώσεων για οδοντικές αποκαταστάσεις και τις ζυθοποιίες για τα χρώματα της μπίρας((Munsell 1905, 7)). Η αρχική ενσωμάτωση του συστήματος (Άτλας του 1905) είχε κάποιες ελλείψεις ως φυσική αναπαράσταση του θεωρητικού συστήματος. Οι ελλείψεις βελτιώθηκαν σημαντικά στο Munsell Book of Color του 1929 και μέσω μιας εκτεταμένης σειράς πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν από την Optical Society of America στη δεκαετία του 1940 με αποτέλεσμα να ενσωματωθούν νέοι ορισμοί στο σύγχρονο Munsell Book of Color. Αν και έχουν επινοηθεί αρκετές αντικαταστάσεις για το σύστημα Μάνσελ, βασιζόμενες στις θεμελιώδεις ιδέες του Μάνσελ —συμπεριλαμβανομένης της Optical Society of America's Uniform Color Scales και της International Commission on Illumination ’s CIELAB ( L*a*b* ) και των έγχρωμων μοντέλων CIECAM02- το σύστημα Munsell εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως, μεταξύ άλλων, από το ANSI για τον ορισμό των χρωμάτων δέρματος και μαλλιών στην ιατροδικαστική παθολογία, το USGS για την αντιστοίχιση χρωμάτων εδάφους, στην προσθετική κατά την επιλογή αποχρώσεων για οδοντικές αποκαταστάσεις και τις ζυθοποιίες για τα χρώματα της μπίρας((Munsell 1905, 7)).
Γραμμή 47: Γραμμή 47:
   * Cleland, Thomas M. (1921). A practical description of the Munsell color system, with suggestions for its use. Boston: Munsell Color Company. One of the first books about the Munsell color system, explaining the intuition behind its three dimensions, and suggesting possible uses of the system in picking color combinations. An edited version can be found at http://www.applepainter.com/.   * Cleland, Thomas M. (1921). A practical description of the Munsell color system, with suggestions for its use. Boston: Munsell Color Company. One of the first books about the Munsell color system, explaining the intuition behind its three dimensions, and suggesting possible uses of the system in picking color combinations. An edited version can be found at http://www.applepainter.com/.
   * Kuehni, R.G. 2001. «The early development of the Munsell system». //Color Research and Application// 27(1): 20–27.  https://doi.org/10.1002/col.10002.    * Kuehni, R.G. 2001. «The early development of the Munsell system». //Color Research and Application// 27(1): 20–27.  https://doi.org/10.1002/col.10002. 
-  * Landa, Edward R.Fairchild, Mark D. (September–October 2005). «Charting Color from the Eye of the Beholder». American Scientist 93 (5): 436–443. doi:10.1511/2005.5.436. An introductory explanation of the development and influence of the Munsell system+  * Landa, E.R.Fairchild, M.D. 2005. «Charting Color from the Eye of the Beholder». //American Scientist// 93(5): 436–443. https://doi.org/10.1511%2F2005.5.436.  
-  * Munsell, Albert H. (1905). //A Color Notation//. Boston: G. H. Ellis Co. [[https://www.gutenberg.org/files/26054/26054-h/26054-h.htm|Project Gutenberg]] +  * Munsell, Albert H. 1905. //A Color Notation//. Boston: G. H. Ellis Co. [[https://www.gutenberg.org/files/26054/26054-h/26054-h.htm|Project Gutenberg]] 
-  * Munsell, Albert H. (January 1912). «A Pigment Color System and Notation». The American Journal of Psychology 23 (2): 236–244. doi:10.2307/1412843.  +  * Munsell, Albert H. 1912. «A Pigment Color System and Notation». The American Journal of Psychology 23 (2): 236–244. doi: https://doi.org/10.2307/1412843.  
-  * Nickerson, Dorothy (1976). «History of the Munsell color system, company, and foundation». Color Research and Application 1 (1): 7–10.[νεκρός σύνδεσμος]+  * Nickerson, D. 1976. «History of the Munsell color system, company, and foundation». //Color Research and Application// 1 (1): 7–10. https://doi.org/10.1111/j.1520-6378.1976.tb00028.x
 ====Εξωτερικοί σύνδεσμοι==== ====Εξωτερικοί σύνδεσμοι====
-  * Munsell.com, the homepage of Munsell Color, a subdivision of X-Rite, current owners of the Munsell Color Company. +  * [[http://munsell.com/|Munsell.com]], the homepage of Munsell Color, a subdivision of X-Rite, current owners of the Munsell Color Company. 
-  Munsell page at the X-Rite website. +   [[http://mcsl.rit.edu/|Munsell Color Science Laboratory]] at the Rochester Institute of Technology, an academic laboratory dedicated to color science, endowed by the Munsell Foundation. 
-  * ApplePainter.com, a site explaining the Munsell color chart, including an edited version of Cleland's book, A practical description of the Munsell color system. +  * [[https://www.munsellcolourscienceforpainters.com/MunsellAndKubelkaMunkToolbox/MunsellAndKubelkaMunkToolbox.html|The Munsell and Kubelka-Munk Toolbox]] by Paul Centore, with a radial interpolation algorithm described in Centore 2012. 
-  * An explanation of the Munsell system at Adobe.com. Retrieved 13 August 2003 +  * A flash-based [[https://web.archive.org/web/20070609102602/http://www.triplecode.com/munsell/|Munsell Palette color-picker]] from web-design firm Triplecode (based on a version originally created at the MIT Media Lab). 
-  * A brief explanation at the site of the Japanese company Dainichiseika Color & Chemicals, including a nice diagram of the Munsell color solid. +  * [[https://web.archive.org/web/20110622082041/http://looncox.ivyro.net/palette/|ToyPalette]] από τη Loo & Cox, μια διαδικτυακή εφαρμογή για τη δημιουργία παλετών χρωμάτων από εικόνες. Χρωματική ανάλυση Munsell ψηφιακής εικόνας.
-  * Munsell Color Science Laboratory at the Rochester Institute of Technology, an academic laboratory dedicated to color science, endowed by the Munsell Foundation. +
-  * Munsell renotation data in plain text format (from the 1940s Optical Society of America renotations)CIE xyY original and sRGB and CIELAB conversions provided. +
-  * The Munsell and Kubelka-Munk Toolbox by Paul Centore, with a radial interpolation algorithm described in Centore 2012+
-  * munsellinterpol, R language package for interpolating between Munsell renotation samples; spline interpolation. +
-  * Munsell Color Palette, an online Munsell color palette and Munsell-to-sRGB converter; crude linear interpolation in sRGB space+
-  * A flash-based Munsell Palette color-picker from web-design firm Triplecode (based on a version originally created at the MIT Media Lab). +
-  * LOGitEASY Munsell Color Calculator, which converts Munsell colors to a specialized soil-color notation (registration required) +
- ToyPalette από τη Loo & Cox, μια διαδικτυακή εφαρμογή για τη δημιουργία παλετών χρωμάτων από εικόνες. Χρωματική ανάλυση Munsell ψηφιακής εικόνας.+
  
-{{tag>Αρχαιολογία Γεωλογία}}+{{tag>Αρχαιολογία Γεωλογία Χρωματομετρία}}
χρωματικό_σύστημα_μάνσελ.1665357389.txt.gz · Τελευταία τροποποίηση: 2022/10/10 02:16 από admin

Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, το περιεχόμενο σε αυτο το wiki διέπεται από την ακόλουθη άδεια: CC Attribution-Share Alike 4.0 International
CC Attribution-Share Alike 4.0 International Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki